Artikler

10 grunner til å kjøpe en helt ny bolig

03. januar 2024

3D-illustrasjon av prosjektet Meierihagen i Askim sentrum.

Skal du kjøpe ny bolig og lurer på om du skal kjøpe nytt eller brukt? Vi i Attentus Eiendomsmegling har mer enn 20 års erfaring med nybygg. Vi samarbeider tett med utbyggerne og vet hvordan vi kan hjelpe deg som kunde og finne den perfekte boligen.

Anders Borgen

Har du oppdaget et nybygg som skal bygges i ditt nærområde, eller kanskje du bare alltid har drømt om å flytte inn i en splitter ny bolig?

Det er mange fordeler ved å kjøpe en helt ny bolig. Vi i Attentus Eiendomsmegling har over 20 års erfaring med nybygg. Vi har dedikerte eiendomsmeglere som jobber utelukkende med nye boliger, som er utdannet innen eiendomsutvikling og eiendomsmeglerfaget, og som jobber tett med utbyggerne i våre områder.

Det er for øyeblikket mer enn 800 nye boliger i Nordre Follo, Indre Østfold og Ås. Til salgs eller som kommer for salg. Er du på utkikk etter en ny bolig, er også sannsynligheten stor for at du har sett en eller flere av dem.

– Vårt mål er å skape frem gode boliger og attraktive boligområder som gjør noe for lokalmiljøet. Vi jobber med prosjektene i flere år før de står ferdig, og bringer inn vår lokale kunnskap og tilknytning til befolkningen fra start, sier Anders Borgen, eiendomsmegler og daglig leder ved Attentus i Ski.

Les også: Eiendomsmeglernes beste råd når du skal selge bolig

De store fordelene ved å kjøpe helt nytt

Det er flere fordeler ved å velge en helt ny bolig annet enn at det lukter nytt og forfriskende, at kjøleskap, komfyr og kjøkkenet er flunkende nytt, og at dusjen og toalettet aldri er brukt.

– Miljø og bærekraft er sterkere i fokus når en bygger nye boliger i dag, og langt mer enn bare for 10-15 år siden. Det gjelder byggeprosessen, men også standard i boligene. For eksempel er det langt strengere krav til isolasjon, som gir lavere, løpende kostnader og langt mer forutsigbarhet for deg som eier, forklarer Borgen.

For en utbygger er det krav til at utbygging skal skje med tilknytning til kollektivknutepunkt, som sikrer deg som beboer at boligområdet er sentrumsnært.

– Det betyr at du kan få en enebolig eller et rekkehus med god plass og eget hageområde omtrent midt i sentrum av Ski, Ås eller Kolbotn, til samme pris som det du må betale for en leilighet sentralt i Oslo, sier han.

– Er dere innflyttere fra hovedstaden eller et annet område, er det å velge en bolig i et nyetablert boligområde også en fin måte å komme inn i et nytt miljø på – for både barn og foreldre.

Når du kjøper en helt ny bolig, er ofte prosjektet fremdeles i en byggeprosess og du må vente en stund før du kan flytte inn. Det gir deg imidlertid muligheten til å legge gode og gjennomtenkte planer for den nye boligen – i tillegg til at du i mange tilfeller kan påvirke interiør, utforming og design.

– Kjøper du i god tid før boligen er planlagt å stå ferdig, kan du i tilvalgprosessen gjøre valg som sørger for at boligen er akkurat slik som du selv ønsker. Det er en unik mulighet og du slipper å gå i gang med slitsomme oppussingsprosjekter straks du har flyttet inn.

Les også: Stylistens tips ved salg av bolig

10 fordeler ved å kjøpe helt ny bolig

Er du fremdeles ikke helt sikker på hva som er riktig valg, kan du ta med deg denne listen som oppsummerer 10 av fordelene ved å velge en helt ny bolig.

1. Lave omkostninger
Du betaler kun 2,5 prosent dokumentavgift av tomteverdien og ikke av hele kjøpesummen som ved kjøp av en brukt bolig. Denne forskjellen vil raskt dreie seg om store summer.

Kjøper du en brukt bolig til en verdi av 5 millioner kroner vil beløpet for dokumentavgift være på 125 000 kroner. Kjøper du en ny bolig vil dokumentavgiften beregnes av verdien til tomten før byggestart, fordelt på antall enheter. Et vanlig beløpet er 100 000 kroner, som gir en dokumentavgift på 2 500 kroner.

2. Ingen hektiske budrunder
Ved kjøp av en ny bolig er det ikke budrunder. Istedenfor har utbygger satt en fast pris på boligen. Da vet du nøyaktig hva boligen koster hva den vil koste deg måned for måned, i tillegg til at du ikke trenger å bekymre deg for ytterligere kostnader i en budrunde.

3. Trygt kjøp
Etter det første år i boligen gjennomføres det en 1-års befaring der en representant fra utbygger ser over boligen og tar imot tilbakemelding fra kjøpet. Du har i tillegg fem års reklamasjonsrett etter overtakelse.

4. God tid til salg av egen bolig
At du må vente litt før du kan flytte inn i den nye boligen, har noen fordeler. Blant annet gir det deg god tid til å forberede flytteprosessen og selge den boligen du allerede har.

5. Nyeste krav og standard
Boligen er oppført etter nyeste byggestandard og forskrifter, samt krav til inneklima og miljø.

6. Lavere energiforbruk
Dagens moderne boliger har langt bedre ventilasjon og isolasjon enn boligene som ble bygger for bare ti år siden. Dette gjør at du kan være trygg på inneklimaet, at boligen holder på varmen og du er mindre sårbar for kalde vintre og stigende strømpriser.

7. Særpreg
I tilvalgprosessen har du mulighet påvirke utforming, interiør og design og oppgradere kjøkken, baderomsinteriør eller peisen. Det gjør at du kan gjøre boligen din unik og til din egen.

8. Ingen kostnader til oppussing
Ved kjøp av en brukt bolig vil ofte stil og smak til forrige eier være annerledes enn din egen. Ved kjøp av en ny bolig kan du selv påvirke interiøret, men du er fra begynnelsen sikret en gjennomtenkt bolig med god utforming og moderne stil.

9. Nytt miljø
Som innflytter i et nyetablert boligområde er det lettere å bli kjent med andre, og du blir raskere en del av et miljø i ditt nye nærområde.

10. Alt er nytt
Det gir en fantastisk følelse å flytte inn i et helt nytt hjem, der du og dine er de første som bor i boligen.

Anders Borgen

Eiendomsmegler MNEF, partner

Lurer du på noe? Ta kontakt med en av eiendomsmeglerne i Attentus Eiendomsmegling i dag for en uforpliktende prat og gode råd.

Ønsker du en verdivurdering?

Ønsker du en verdivurdering av din bolig? Bruk skjemaet under, så vil du bli kontaktet av en av våre meglere.

Har du lest?