Artikler

Derfor trenger du fremtidsfullmakt

16. august 2023

Eiendomsmegler og kunde sitter ved et bord i et møterom. Foto.

Fra til tid annen så opplever jeg som eiendomsmegler at boliger selges med en fremtidsfullmakt. Da har selger enten vært syk en stund, eller bare vært bevisst på at «man blir jo bare eldre».

Man har altså sørget for seg selv – og bestemt selv – hvem som skal kunne disponere over sine midler, dersom man blir sykere eller ikke er samtykkedyktig.

For det er ikke til å stikke under en stol at den godt voksne befolkningen sitter på store verdier. Verdier som må passes på, åpnes om våren og vinterstenges. Det er store følelser i bildet her og det er ikke alltid like lett å ta denne diskusjonen med barna. Men det bør man gjøre.

Hvordan en fremtidsfullmakt lages skal jeg ikke gå inn på i denne teksten, men jeg skal sørge for at du som leser tenker over følgende. Hvem skal hjelpe deg med dine verdier, dersom du (les når) ikke lengre kan gjøre rede for deg selv.

For det finnes eksempler på boligselgere som tar kontakt etter flere måneder med store forberedelser og påkostede oppgraderinger som de ikke vil få igjen for.

– En tidligere kunde hadde i forkant av første befaring med eiendomsmegler totalrenovert to bad for nærmere 700.000 kroner. Badene var blitt riktig så fine, men det er likevel en unødvendig oppgradering og kostnad – for salget i seg selv, salgspris og for å tiltrekke seg interessenter. I tillegg har jo de originale badene en bruksverdi som er borte, sier Kvammen.

For et nytt bad er kanskje i en annen stil enn det en kjøper har sett for seg, eller en kjøper – basert på bilder av det originale badet, ser mulighetene for å skape et helt nytt drømmebad akkurat slik de har drømt om.

– Mange gjør det for komplisert. Det er ofte de enkle, fine tingene som betyr noe.

Les også: Stylistens tips ved salg av bolig

Formkrav

Jeg kan kort fortelle at det er formkrav til hvordan en fremtidsfullmakt lages. Du kan fint lage den selv – eller kontakte en advokat. På nettet får man laget dette digitalt for rundt 2000 kroner. Jeg legger til nok en gang at det er formkrav. Så få hjelp til dette, slik at du vet at den vil være gyldig når den skal brukes.

En fremtidsfullmakt lages mens man er samtykkedyktig – altså ved sine fulle fem. Og trer i kraft når man ikke lengre er samtykkedyktig. Du må altså ha en dialog med fastlegen din, og be fastlegen din notere ned at du har vært på besøk og snakket om dette.

Vergemål

Det motsatte av fremtidsfullmakt er vergemål. Fremtidsfullmakt er altså er måte å frivillig rå over egne midler. Sammen med noen du stoler på. Som oftest er dette barna dine eller fremtidige arvinger.

Vergemålsloven definerer en fremtidsfullmakt slik:
«En fremtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser innen de områdene som omfattes av fullmakten.»

Eiendomsmegler og kunde sitter rundt et bord på et møterom. Foto.
RÅDGIVERE: Eiendomsmegling handler ikke «bare» om salg av eiendom. I mange tilfeller gir de også råd til kunder, som Cor Kopperud. Foto: Attentus Eiendomsmegling

Andre funksjoner

Det er ikke bare salg av bolig som kan omfattes i en fremtidsfullmakt. Man kan også bestemme hvor meget man skal gi i gaver til familien ved merkedager. Slik at den som har fullmakt, kan på dine vegne gi for eksempel «5000,- i gave» til din datter når hun fyller 60 år. Det er jo hyggelig da!

En fremtidsfullmakt gir ikke fullmakt til å «gi eller endre testamentet» - du kan heller ikke sette som krav at den fullmektige skal stemme for deg ved neste stortingsvalg – selv om du er politisk interessert og har meninger – er jo ikke sikkert at meningene blir mindre når man bli eldre.

Les også: Ikke gjør dette før du skal selge

Varsle de nærmeste

En fremtidsfullmakt skal du beholde selv, og gi til de som får fullmakt. Det er ikke noe register som holder i dette, så du må selv varsle dine nærmeste om dette.

Men, kanskje det er på tide at myndighetene lager et system for å lagre fremtidsfullmakter, på lik linje som testamente blir tatt vare på hos skifteretten.

Dersom du etter å ha lest dette, lager en fremtidsfullmakt, så er jeg som artikkelforfatter meget fornøyd. Men den som kan være mer fornøyd er deg selv og dine barn.

Lurer du på noe? Ta kontakt med en av eiendomsmeglerne i Attentus Eiendomsmegling i dag for en uforpliktende prat og gode råd.

Bjørn Vidar Lazar Braathen

Eiendomsmegler MNEF, partner

Ønsker du en verdivurdering?

Ønsker du en verdivurdering av din bolig? Bruk skjemaet under, så vil du bli kontaktet av en av våre meglere.

Har du lest?